Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Competitie in infrastructura sau in retail?! sau, Cat de actual mai este «accesul neconditionat»

24 Februarie 2007



Germania renunta la «accesul neconditionat»


La inceputul lunii decembrie 2006, parlamentul german a aprobat o lege care permite operatorului Deutsche Telekom sa construiasca o retea de foarte mare viteza (investitii de circa €3 milarde) si sa stabileasca singura tarifele cu care sa fie oferita competitorilor sai, daca ofera produse inovative. Adica sa evite actuala reglementare europeana care prevede accesul operatorilor alternativi la retelele fostilor monopolisti, asa numitul «acces neconditionat la bucla locala». Desigur ca Germania a intrat in conflict cu Comisia Europeana, care ar putea sa o acuze de violarea Tratatului Comisiei Europene, dar gestul Germaniei nu este singular.


schema-telecomPionierii demonopolizarii, pionieri ai re-monopolizarii


Accesul la bucla locala a fost lansat cu peste 20 de ani in urma in SUA si Anglia, tari care la vremea respectiva demonopolizau telecomunicatiile. La acea vreme, telefonia mobila si televiziunea prin cablu nu existau. Neexistand alternativa, accesul in bucla locala a fostilor monopolisti se voia motorul competitiei. Din acest motiv, bucla locala luata in consideratie era perechea simetrica si nu cablul coaxial al operatorilor de cablu sau canalul radio al operatorilor de telefonie mobila. Dupa mai bine de 20 de ani, SUA, pionier al demonopolizarii, isi reconsidera pozitia si devine pionier al „re-monopolizarii”, FCC, autoritatea de reglementari, adoptand acum cativa ani reglementari care ingradeau aplicarea accesului in bucla locala. S-a considerat a fi mai importanta protejarea marilor operatorilor in timpul crizei, decat ipoteticele beneficii. Nici Anglia nu a ramas mai prejos. La finele anului 2003, Stephan Carter, director executiv al noii autoritatii de reglementari Ofcom, isi punea problema daca mai este cazul sa incurajeze companiile sa foloseasca infrastructura British Telecom, sau daca a venit momentul sa incurajeze competitia in infrastructura. Si aceasta in tari cu infrastructuri dezvoltate!


Accesul neconditionat – rezultate discutabile


Accesul la bucla locala nu a dus la competitie, competitia aparand acolo unde nu a actionat. In SUA, cei mai puternici competitori pentru operatorii de telefonie fixa sunt operatorii de televiziune prin cablu si de telefonie mobila, iar in Europa operatorii de telefonie mobila - densitatea telefoniei mobile fiind aproape de doua ori mai mare decat a telefoniei fixe. Liberalizarea telecomunicatiilor in tarile din UE de la 1 ianuarie 1998, a gasit o densitate telefonica medie de circa 52%, infrastructura de telecomunicatii fiind bine dezvoltata, noii intrati gasind suficienta infrastructura (bucla locala) de inchiriat. Sa nu uitam: telefonia mobila era la inceputurile dezvoltarii sale, ca de altfel si televiziunea prin cablu. Rezultatele aplicarii acestui „pilon al competitiei“ in Europa sunt discutabile: la cinci ani de la liberalizare, Deutsche Telekom avea 98% din piata locala in Germania, iar British Telecom avea in Anglia 82% din piata locala dupa 20 de ani de la liberalizare. Anul si procentul! In Romania, liberalizarea a gasit o infrastructura de telefonie fixa slab dezvoltata: circa 4,4 milioane abonati, adica 20% densitate telefonica, lista de asteptare, centrale manuale, etc. Rezulta astfel ca noii intrati nu prea aveau la ce sa aiba acces. Astazi, operatorii alternativi din Romania au circa 20% din piata, insa folosind infrastructuri proprii si nu inchiriate. Mai degraba, noii intrati puteau avea acces la retelele de telefonie mobila care au o dezvoltare mult mai buna: la finele anului 2003, erau peste 7 milioane utilizatori, acoperind peste 95% din populatia tarii. La finele anului 2006 avem cam tot 4,4 milioane utilizatori telefonie fixa si peste 17 milioane SIMuri vandute. La aceasta ar trebui sa adaugam si operatorii de televiziune prin cablu care au „cablat“ circa 50% din locuinte. Dar legea nu se refera la retelele de televiziune prin cablu sau de telefonie mobila.


Dupa Germania, si Romania ar trebui sa renunte la «accesul neconditionat…»


Experienta altor tari nu arata rezultate deosebite in afara de dispute cu operatorul fost monopolist. Care ar putea fi rezultatele aplicarii accesului neconditionat in bucla locala? Pana acum nu sunt deosebite. Aplicarea la noi, pe langa faptul ca duce la repetarea experientei altor tari, intr-un moment in care telefonia mobila este inca in avant, duce la abaterea, „deturnarea“ unor investitii de la dezvoltarea infrastructurii, Romania avand nevoie in primul rand sa reduca decalajul fata de restul tarilor europene in ceea ce priveste densitatea telefonica. Accesul la bucla locala a generat competitie in „retailing”, care nu s-a dovedit eficienta nici acolo unde infrastructura era bine dezvoltata.


Romania a adoptat o legislatie europeana care se dovedeste depasita de timpuri si pe care industria mondiala a telecomunicatiilor incerca sa o elimine. Noua lege din Germania stimuleaza investitiile in infrastructuri, si aceasta intr-o tara care nu poate sa aiba mari probleme. Romania, care este departe de Germania din punct de vedere al dezvoltarii infrastructurilor de telecomunicatii, ar trebui sa adopte o pozitie similara daca doreste dezvoltarea.


Dr. Nicolae Oaca (Nicolae_Oaca@yahoo.com)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite